YouTube Kazançlarında Vergi İstisnası
Youtube’da içerik üretip kazanç elde etmek artık günümüzün olmazsa olmaz gelir kapılarından birisi haline geldi. Tabi bunun yine bazı yükümlülükleri de yok değil. Dem Blog vergi ve hukuk yazı dizilerinin olmazsa olmazlarından bir enstrüman olarak yine yükümlülüklerden ve muafiyet, istisna ve teşviklerden bahsedeceğiz.

YouTube Gelirleri Nasıl Vergilendirilir?
YouTube gelirleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu (GVK) içerisinde değişiklik yapılmadan önce vergi dairesine mükellefiyet açtırıp vergi levhası alıp ardından da Google’dan gelen YouTube kazançlarına göre fatura keserek vergilendiriliyordu. Yeni yapılan (2021 yılında) düzenleme ile artık YouTube gelirleriyle ilgili vergi istisnası bulunuyor. Bu makalede eski ve yeni iki yöntemine de kısaca anlatıp birbirlerine olan avantaj ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.
Eski Sistem
Eskiden YouTube gelirlerinin vergilerini ödemek için vergi dairesinden vergi mükellefiyeti başlattırılıp vergi levhası alınıyordu. YouTube üzerinden kazanılan paralar için Google’a fatura kesiliyordu. Bu faturayı keserken, Google Türkiye’de faaliyet göstermediği için Google’ın bizden kesip alması gereken KDV’yi de biz kendimiz vergi dairesine ödüyorduk. Aslında bu durum fazla kazanmayan YouTuberların devlete fazlaca vergi ödemesine neden oluyor, kazançlarının bir anda erimesi anlamına geliyordu. Ayrıca vergi levhası alınıp bir işletme açılmış olduğu için ofis, muhasebeci, faturalar vb. birçok giderler yüzünden birçok kişi de vergi dairesine kayıt olmayıp gayri resmi bir şekilde işini yürütüyordu. 2015 yılı itibariyle detaylı ve kesin incelemelerde birçok kayıt dışı gelir elde etmiş YouTuber’a yüksek miktarlarda vergi cezası kesildi. İnsanların baya canının yandığı bir dönem yaşıyoruz.

Yeni Sistem (YouTube Kazancı Vergi İstisnası)
Yeni sistemde artık vergi levhası almak, şirket kurmak, muhasebeciye ücret ödemek gibi maliyetler yok. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa (GVK) 20/B maddesi eklenerek sosyal içerik üreticiliği ve mobil uygulama geliştiriciliği için vergi istisnası getirildi. Bu vergi ödemeyeceğiz anlamına gelmiyor. Sadece ödemek için gereken zor bürokratik süreçten kurtuluyoruz.
YouTube’dan gelir elde ediyorsak ve bu güzel vergi istisnasından yararlanmak istiyorsak bunu dilekçe ile vergi dairesine bildiriyoruz. Bunu kolaylıkla interaktif vergi dairesi (ivd.gib.gov.tr) aracılığıyla internetten yapabilirsiniz.
Ardından dilekçenize istinaden vergi dairesi istisnadan faydalanıp faydalanamayacağınızı değerlendirir. Olumlu sonuç alınması durumunda istisnadan yararlanabileceğinize dair yazı size interaktif vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda iletilir. Bu belgeyi çıkarıp YouTube gelirlerinizin yatmasını istediğiniz bankaya elden iletmeniz ve sosyal içerik üreticiliği kazanç istisnası için hesap açacağınızı beyan etmeniz yeterlidir. Ya da zaten hesabınız olan bir banka varsa mevcut hesaplarınızdan birini bu iş için kullanacağınızı belirtebilirsiniz.
Banka elinizdeki vergi dairesi yazısına istinaden hesabınızı her gelen para için %15 vergi kesintisi yapılacağına dair şerh düşer. Peki bu ne demek oluyor?
Bunun açıklamasını hemen yapalım. YouTube’dan gelecek kazançlarınızın bu hesaba gelmesi Google Adsense hesabından talimat verdiğiniz zaman bu kazançlarınız Google tarafından bu hesaplara yatırılacaktır. Bu hesap da bu vergi istisnasına tabi olacağı için banka gelen her kazanç için %15 vergi kesintisi yapıp sizin adınıza vergi dairenize ödeyecektir. Böylece resmi olarak YouTube kazancınız vergilendirilmiş olacaktır. Siz de şirket açma, vergi levhası alma, ofis tutma, muhasebeciye para ödeme gibi maliyetlerden kurtulmuş olacaksınız.
Aman Dikkat!
Bankaya gidip vergi dairesi yazısını verdiğinizde sizin adınıza hesap açılacak veya mevcut hesabınız kullanılabilecektir. Hesaba yazı gereği şerh düşmek demek bankanın her gelen paraya %15 kesinti yapıp vergi dairesine ödeyeceği anlamına geliyor. Yani arkadaşınızdan, ailenizden veya başka bir yerden gelecek paralar için bu hesapları kullanmayınız. Bu hesapları sadece Google’dan gelecek kazançlar için kullanınız. Çünkü gelen her para nereden geldiğine bakılmaksızın %15 vergi kesintisine uğrayacaktır. Bu nedenle önerimiz hali hazırda hesabınız olan bir banka üzerinden vergi istisnasından yararlanıyorsanız yeni bir hesap açtırıp o hesaba vergi istisnası için şerh koydurun. Böylece YouTube dışı gelir veya paralarınız vergi kesintisine uğramaz.
Avantajlar ve Detaylar
Bu sistemin elbette bir çok avantajı bulunmaktadır. Ayrıca bazı konulara da dikkat etmek gerekir. Peki nedir bu avantajlar ve dikkat edilmesi gereken konular.
Avantajlar
- Vergi mükellefiyeti açtırmanız gerekmez.
- Ofis kiralamanız gerekmez.
- Muhasebeci ile anlaşmanız gerekmez.
- Beyanname düzenlemeniz gerekmez.
- Vergiyi sizin adınıza bankanız vergi dairenize öder.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazınızı aldınız ve bankaya gittiniz, hesabınıza şerh düşüldü. Artık hesaba gelen paralardan %15 oranında kesinti yapılıp vergi dairenize ödenecek. Bu durumda dikkat edilmesi gereken konu bankada işlemler bittikten sonra hesap bilgilerini yazıyı aldığınız vergi dairesine dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir. Zorunlu tutulan bir işlem olup yapması çok kolaydır. Yine bu işlemi de interaktif vergi dairesinden yapabilirsiniz.
Bu istisna 880.000 Türk Lirasına kadar uygulanmaktadır (2022 yılı için). Bu miktarın üstündeki kazanç için vergi dairesine bildirip en azından bir şahıs şirketi açmanız ve beyannamelerinizi vermeniz birinci elden kendiniz vergilerinizi ödemelisiniz.
Bir vergi makalesinin daha sonundayız. Yakında bu konuyla ilgili görsel bir içeriği size sunacağız. Mümkün olursa da video ile uygulamalı olarak sizlere bilgi vereceğiz.