Yazılım’da Yetkin Personel Eksikliği – Sektörün Zorlukları : Yazılım

Sektörün Zorlukları serimizin ilk zinciri olan “Yazılım” sektörüne ait ikinci makalemiz sizlerle.

Yazılım Sektöründe İnsan Kaynağı İhtiyacı

Yazılımda insan kaynağı çok değişken olabilmektedir. Sabit ve standart ihtiyaçlar olmadığından personelin de beceri temelleri çok daha çeşitli olmalıdır. Örnek verecek olursak bir projede son derece iyi olan ve başarısını gösteren bir personel başka bir projede yetersiz kalabilmektedir. Bunun nedenlerinden biri personelin beceri temellerinin çeşitli olmamasıdır.

İnsan kaynağının yetersiz veya eksik olması sektörün kayıplarından en önemli olan etkenlerindendir. Yetersiz kaynak ile çıkılan yolda illâki kaynak bir yerde eksik kalacak ve yarı yolda kalınacaktır. Peki ne olması gerek? Personel neden yetersiz? Çözümler neler olabilir? İşte bunlara değinmek daha yapıcı olacaktır.

Personel Yetersizliğinin Nedenleri

İlk olarak konuya sorunun neden oluştuğunu düşünerek başlamak lazım. Ki, ancak doğru çözüme doğru sorunlar irdelenerek ulaşılabilir. Personel yetersizliği en başta eğitimde başlıyor. Yetersiz ve katılımcı olmayan eğitim sisteminde böylesine pratik işlev isteyen bir sektör için insan kaynağı yetiştirmek ne kadar kolaydır? Öncelikle bunu düşünmek lazım. Tabi çok iyi olan eğitim kurumları illâki olacaktır, lakin konu sektörün tamamı olduğundan genel olarak konu incelenmektedir.

Ayrıca eğitim sisteminden ziyade, bu sektöre hazırlanan öğrenci arkadaşlarımızın da birçoğunun kendisini yetersiz yetiştirmesi. Sadece kampüse gidip gelmekle olmuyor maalesef. Kişisel gelişim, özellikle mesleki kişisel gelişim çok önemli. Okulda verilenler bir şekilde yetmeyecektir. Kişinin kendisini yetiştirmesi de ayrıca önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle yetersiz bir eğitim hayatı ve pratik olmadan mezun olmak sektöre büyük bir eksiklik katmaktadır.

Burada bir diğer kısım da sektör şirketlerine ait sıkıntıları içermektedir. Örnek verecek olursak, diğer adaylara göre daha iyi olan, iş yapacak, proje üretecek personelleri alan şirketlere sözümüz. Bu şirketlerin bir çoğu -yine iyi olanları ayırıyoruz, onlara lafımız yok- hizmet içi eğitimleri aksatıyorlar. Akademi kurmuyorlar. Sektör çalışanları kendileri mesleki gelişim için uğraşmazlarsa veya vakit bulamazlarsa öylece kalıyorlar. Burada yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin de elini taşın altına koyması gerekmektedir. Personelin her daim donanımlı ve çağa uygun gelişim gösteren nitelikte olmasını sağlamak şirketlerin de katılımıyla olacaktır.

Çözüm Önerileri

Bu kadar eksiklikleri, yetersizlikleri saydıktan sonra, okurun hakkıdır “Çözüm öneriniz nerde?” diye soru sormak. İlk olarak eğitim müfredatlarının yeterli ve pratiği çokça üst düzey veren bir şekle bürünmesi lazım. Üniversitede öğrenciden istenen kibrit kutusu kadar kibrit, sektörün içine girince firmaların istediği konteyner dolduracak kadar kibrit. Hal böyle olunca yeni mezun olan arkadaşlar sudan çıkmış balık gibi oluyorlar. Bu nedenle sektörün ihtiyacına yönelik çalışma yapılması en doğrusu olacaktır.

Bir diğer kısım ise yukarıdaki önerimiz olmasa bile, yani üniversite yeterli eğitimi vermese bile, kişinin kendi gelişimi için çalışmasıdır. Öz gelişim her şeyden önemlidir ve farkınızı ortaya koyabilecek en önemli etkenlerden birisidir, tabi geliştirildiği sürece.

Nasıl olacak peki? Bunun için çeşitli kurslar, uygulama atölyeleri, çevrimiçi eğitimler, sertifika programlarına vs. katılım sağlanabilir. Böylece sürekli öğrenme ve deneyimleme ile daha donanımlı olunur.

Proje Yapın…

Evet proje yapın. Daha okuldan mezun olmadan kendi küçük veya büyük fark etmeksizin projeleriniz olsun. Mesela insanları basit seviyede bir araya getiren, konuşmalarını sağlayan bir sistem. Basit bir çalışan shift yönetim ekranı, depo stoklarını temel seviyede tutacak bir sistem. Bunlar gibi birçok alanda basit projeler yapın. Üniversite döneminde olan arkadaşlarımıza en temel ve önemli önerimiz bu dur; bir şeyler üretin, geliştirin.

Şirketler de hizmet içi eğitim programlarını geliştirerek gerekli personel yeterliliğini stabil ve gelişen seviyede tutabilirler. Bunun yeterli bir hizmet içi eğitim planı, uygulama stratejilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Tabi ardından da uygulamaya geçmelidir.

Devlet Katkıları

Sektörlerin gelişimi ve desteklenmesinde devletin rolü yadsınamaz seviyededir. Bu kapsamda devletimizin de yazılım alanında insan kaynağı yetiştirmeye yönelik iş garantisi ve sertifika sağlanan eğitim programları mevcuttur. BTK Akademi markası ile sunulan sertifika programlarına www.btkakdemi.gov.tr adresinden erişebilirsiniz. İlerleyen süreçte BTK Akademi ile ilgili detaylı bir anlatım yaptığımız makalemiz yayımda olacak.

O zaman kadar diğer makale ve içeriklerimizde bilgiye doğru ilerlerken keyifli okumalar dileriz.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Makaleler

Girişimcilik
Turkcell Dergilik Kapanıyor

Turkcell Dergilik Kapanıyor Turkcell Dergilik Kapanıyor… Dijital yayıncılık sektörüne yön vermek, temellerini atmak üzerine yola

No more posts to show