Paranızı Yanlış Hesaba Gönderdiniz, Şimdi Ne Olacak?
Yanlış hesaba gönderilen para nasıl iade alınır? Günlük hayatın, özellikle de ticaretin olmazsa olmazlarından çevrimiçi para transferleridir. Aynı bankalar arasında, farklı bankalar arasında, yurt dışına derken birçok para gönderme şekli var. Para göndermek ve tahsil etmek eskiden olduğu gibi zor değil. Bugün oturduğumuz yerde, toplu taşımada, spor yaparken telefondan bir kaç tıklama ile para gönderebiliyoruz. Ya yanlış hesaplara gönderdiğimiz paralar, onlara ne olacak?

Para Gönderdiniz Ama Baktınız Ki Hesap Yanlış
Bir ödemeniz vardı, ya da borcunuz. Bunu ödemek için internet bankacılığına girdiniz. IBAN bilgisi, miktar derken tüm bilgileri doldurdunuz. Ardından gönderdiniz. Sonra dekontu kontrol ederken bir baktınız ki IBAN yanlış. Bu durumda ne yapmanız gerekiyor?
İlk Kapı Banka!
Baktınız ki yanlış bir IBAN’a para gönderdiniz. Ya da IBAN doğru alıcı ismini yanlış girdiniz. Bu durumlarda gideceğimiz ilk kapı bankadır. Bankaların çağrı merkezlerini arayarak işleme başlamanız gerekmektedir. Çağrı Merkezi yetkilisi konu hakkında sizden bilgi aldıktan sonra işlemi iptal edebilecektir. Tabi eğer para FAST gibi anlık gerçekleşen işlemlerle gitmediyse. Özellikle EFT işlemleri 09:00-17:00 arası yapıldığından bu saatler dışında ya da hafta gönderdiğiniz paralar ileri tarihli talimat olarak sayılırlar. Böylece talimatı internet bankacılığından ya da çağrı merkezini arayarak iptal edebilirsiniz.

Yeni Önlemler de Var
Eskiden çok zordu yanlış hesaba gönderilen parayı geri almak. Lakin şimdilerde bankalar IBAN ile isim bilgisi eşleşmeyen para gönderme talimatları iptal edilip havuzda bekletiliyor ve gönderene iade ediliyor. Lakin gördüğümüz kadarıyla bazı bankalarda hala daha böyle bir politika yok. O nedenle yanlış hesaba para gönderdiğinizde hızlıca çağrı merkezini aramalısınız. Unutmayalım, fark eder etmez çağrı merkezini aramak çok önemli.
Peki Hızlı Gerçekleşen İşlemlerde Ne Yapılmalı?
Yukarıda anlattığımızın aksine, işlem hızlı gerçekleşen bir işlem ise. Çağrı Merkezini aramakla beraber ulaşabiliyorsanız gönderilen kişiyi de aramak olacaktır. Bankalar genelde kişisel veri gizliliği gereği bu bilgileri size vermeyebilirler. Bunun yerine kendileri arayıp ulaşmak isterler. Lakin karşı taraf para yanlış gelmedi, borcu vardı, borcunu ödedi gibi kelamlarda bulunabilir. Kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmak gerekir. Karşı taraf para yanlış gelmedi, bana borcu vardı gibi sözler sarf ederse, yapılacak şey mahkemeye gitmek olacaktır.
Başlangıçta birçok mahkeme harcı ve masrafı çıkacaktır. Ancak para sizin olduğundan büyük ihtimalle haklı olacağınız için mahkeme masrafları karşı taraftan iade alınır. Mahkeme, haklı olduğunuz için haksız taraftan ödediğiniz tüm mahkeme masraflarının tazmin edilmesine karar verir. Böylece hem yanlış gönderdiğiniz parayı, hem de yaptığınız mahkeme masraflarını geri almış olursunuz.
Umarız hiçbir zaman yanlış hesaplara para göndermez ve böyle uzun iş süreçleriyle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Keyifli okumalar dileriz.
- Hazır Ofis ve Avantajları
- Abonelik Fesih İşlemleri Artık Daha Kolay
- Kargo Teslim Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler