Müşterilerin Sektör Hakkındaki Bilgi Eksikliği – Sektörün Zorlukları : Yazılım

Yeni Yazı Dizimizden Merhaba

Dem Blog gün geçtikçe yepyeni blog içerikleri ile sizlerin karşısına çıkmaya devam ediyor. Bu yeni makale serimiz biraz satıcı ve hizmet sağlayıcıların yaralarına parmak basacak cinsten oldu. Sektör sektör çekilen zorluklar, çileler ve yapılması halinde rahatlık sağlayacak çözüm önerileri. Hepsini içermesi için ekip olarak elimizden geleni yapıyoruz.

İlk Sektör Yazılım

Bu sektöre yazılım diyebildiğimiz gibi, bilişim teknolojileri, Information Technology (IT) vs. gibi isimler de verebiliriz. Yazılım sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi bazı sıkıntılar mevcut. Bilinen sektörlerin haricinde bazı küçük ama can yakan sıkıntıları da var. Bunun en önemli sebeplerinden birisi müşteriler. Evet, müşteriler. Neden mi? Çünkü müşterilerin çoğu tüketici veya KOBİ. KOBİ sınıfının tamamı için sıkıntı oluşturuyor diyemesek de hala daha KOBİ sınıfındaki işletmelerin birçoğu dijitalleşmeyi gereksiz, maliyetli vb. birçok bahaneyle erteliyorlar.

Müşterilerin Bilgi Eksikliği

Müşterilerin en büyük sıkıntısı, esasında satıcı ve sağlayıcı firmalara oluşturduğu sıkıntı, konu hakkındaki bilgi eksiklikleri. Neden mi? Çünkü çoğu insan hala bulunduğumuz devirde akıllı telefonları daha yeni yeni kullanıp öğrenmeye başladı. Bu da sektör hakkındaki bilgi eksikliğini gidermede yavaş kaldı.

Müşteriler bir fikirlerini hayata geçirmek, e-ticaret yapmak, blog sitesi açıp bilgilerini paylaşmak isteyebiliyorlar. Ve bir yazılım şirketi buluyorlar. Buraya kadar hiçbir sıkıntı yok. Hatta isteklerini anlatıyorlar, öneriler alıyorlar, fikirleri değerlendiriliyor. Sonrasında fiyat teklifine geliyor sıra. Bizim bu yazılım şirketinin gariban satış personeli bin bir türlü süzgeçten geçirdikleri özel fiyat teklifini müşteriye sunuyorlar. Aaaa, o da nesi? Müşteri far görmüş tavşan gibi bakıyor teklif dosyasına.

Ee, tabi fiyat çok geliyor saygıdeğer beyefendi veya hanımefendiye. Fikrindeki, aklındaki, zikrindeki isteği elli bin lira, cebindeki iki üç bin lira. Hal böyle olunca, tabi tavşan oluyorlar.

İşin şakasını bir kenara bırakacak olursak, müşterilerin satıcı ve sağlayıcı firmalara karşı sıkıntısı burada. Piyasa bilgisinden yoksunlar. Bu nedenle de özellikle yeni yeni piyasaya giren yazılım şirketleri, freelance çalışmadan şirketleşmeye geçen küçük işletmeler iş bulma konusunda zorlanıyorlar.

Çözüm Önerimiz

Ee, tabi bu kadar yazdınız, yazdınız eteğinizdeki taşları döktünüz de, laf atmak kolay sen icraati yap der gibi okuduğunuzu düşünüyoruz. Bu nedenle de bir kaç çözüm önerisi sunalım istedik. Naçizane aşağıda belirttik.

Birinci önerimiz şirketlerin yazılım sektörünün sağladığı imkan ve faydalardan elde edilecek kazançların ne olduğu ile ilgilidir. Yani müşterilere kullandıkları yazılımın sağladığı optimum faydayı göstermektir. Bunun için yazılım ürünlerinin faydalarına dair paneller, videolar, canlı yayımlar yapılabilir. Unutmayalım, insanlara bir şey anlatmak, öğretmek için önce bilinçaltı. Buna odaklanmalıyız.

Sonrasında, sektördeki maliyetleri insanların gözüne çok sokmadan anlatabilmeliyiz. Örnek olarak yazılım sektörüne ait maliyetlerin anlatıldığı çözüm önerilerinin sunulduğu bir webinar yapılabilir. Buna ilgi duyup giren insanlar arasında illaki tüketiciler de olacaktır. Unutmayalım öncelik tüketicilerde. Tüketicilere başka ne şekilde yazılım sektörünün önemini ve maliyetli olduğunu anlatabiliriz sorusunu kendimize sorarak daha farklı çözüm önerileri aklımıza gelecektir.

Son olarak, mevcut müşterilerinizin hizmetlerini en iyi şekilde yapmanız gerekmektedir. Yani baştan savma, niteliksiz işler yapmamalısınız. Yaptığınız iş müşterinizi ve onun müşterilerini tatmin etmezse, istediğiniz fiyatlar diğer müşteriler tarafından görülünce, far görmüş tavşana dönmeleri kaçınılmazdır. Unutmayalım, her ne yaparsak yapalım ancak en iyisini, en talep edilesi olanı yapalım.

Seri Devam Edecek

Sektörün Zorlukları serisi devam edecek. Her hafta bir konuya değinilecek olan serinin ilk halkası yazılım sektörü olacak. Yazılım sektörüne ait zorlukların incelendiği makaleler bitince bir başka sektöre geçiş yapılacak. Böylece sektör sektör zorluklar ve çözüm önerilerinden bahsedilecek.

Bir sonraki makalede görüşünceye dek Dem Blog’daki diğer içerikleri de inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Makaleler

Benzer Makaleler

Girişimcilik
Turkcell Dergilik Kapanıyor

Turkcell Dergilik Kapanıyor Turkcell Dergilik Kapanıyor… Dijital yayıncılık sektörüne yön vermek, temellerini atmak üzerine yola