KDV Nedir?
KDV, uzun adı ile Katma Değer Vergisidir. Bu vergi 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile 1984 yılında ülkemizde uygulanmaya başlamıştır. KDV, mal ve hizmet teslimlerinde hesaplanır ve faturaya yansıtılır. AB’de VAT, diğer birçok ülkelerde ise çeşitli isimlerle uygulanan Katma Değer Vergisi ülkemizde 1, 8, 18 oranları ile uygulanmaktadır. Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde listelenen mal ve hizmetler %1, (II) sayılı cetvelde listelenen mal ve hizmetler için %8, her iki cetvelde de listelenmeyen geri kalan tüm mal ve hizmetler için %18 olarak uygulanmaktadır.
KDV Nasıl Hesaplanır?
Bir mal veya hizmet, bir satıcı tarafından tedarik edildikten veya üretildikten sonra maliyeti üzerine satıcı kanuna uygun olarak kâr koyar. Bu yeni kârlı fiyat üzerinden malın kanuna göre belirlenen oranda vergi hesaplanıp eklenir. Örnek olarak;
A satıcısı cam şişe ürününü tanesini 50 TL’ye toptan olarak almıştır. Satıcının tüm vergiler ve diğer maliyetleri dahil bir şişe tedarik maliyeti 50 TL olsun. 50 TL maliyeti olan şişeye satıcı A %50 kâr oranı ile 25 TL kâr koymuştur. Mal fiyatı 75 TL ye çıkmıştır. Lakin şişenin %18 KDV’ye tabi olması sebebiyle bir de üzerine KDV hesaplanacaktır. (75×1,18) formülü ile KDV dahil fiyat ortaya çıkar.
75×1,18=88,50 TL KDV dahil cam şişenin tüketiciye satış fiyatıdır.
KDV Nereye Ödenir?
KDV tüketici tarafından direkt vergi dairesine ödenen bir vergi değildir. Satıcılar üzerinden ödemeleri vergi dairelerine yapılır. Peki nasıl?
Bir perakendeci satıcı üreticiden mal aldığında üreticinin satıcıya kestiği faturadaki KDV satıcı için indirilecek KDV’dir. Satıcı bu malı tüketiciye sattığı zaman düzenlediği fiş veya faturada KDV hesaplar. Bu KDV ise satıcı için hesaplanan KDV’dir. Hesaplanan KDV tutarından İndirilecek KDV tutarını çıkararak ay sonunda satıcının ödeyeceği KDV ortaya çıkar.
KDV Hesaplamada Kolaylık
Aşağıda sizler için kolay KDV hesabı yapacağınız iki tane kaynağın linkini bırakıyoruz.
- https://kdv.hesaplama.net/
- https://kolayhesapla.net/kdv-hesaplama/
Artık KDV nedir, KDV hesabı nasıl yapılır öğrendik. Satıcı isek ödeyeceğimiz net KDV’yi hesaplamayı da öğrendik. Elbette muhasebecilerimiz bize bunları anlatsa da unutabildiğimiz durumlar hep oluyor. Bu nedenle hep işimize yarayacak bu makaleyi buraya bıraktık. İşinize yaraması dileğiyle.
Bol kazançlı ve hayırlı ticari bir hayat dileriz. Sonraki makalede görüşmek üzere.