Freelance İşlerde Vergi ve Fatura Süreçleri

Freelance İşlerde Vergi ve Fatura Süreçleri

Günümüzde serbest olarak bir yere bağlı olmadan çalışma şekli olarak tanımlanan “Freelance” çalışma şekli birçok meslek ve sektör

çalışanları açısından kullanılıyor. Daha çok yazılım, grafik tasarım vb. alanlarda grafik tasarımcılar, yazılım geliştiriciler ve yazılım mühendisleri tarafından kullanılan bu terim bu kişilerce de bir ticaret tarzı olarak da benimsenmiştir.

Freelance Çalış

ma Nedir?

Freelance çalışma esas olarak bir şahsın başka bir şahıs veya şirkete belirli bir işi belirli bir sürede ücreti karşılığında yapmasıdır. Örnek olarak A Limited Şirketi Ahmet adlı freelancer çalışan grafik tasarımcıya bir logo tasarla

ttırdığında Ahmet şahsı A Limited Şirketinde çalışmadığı ve başka bir şirket adına da bu işi yapmadığı için Freelance çalışmış olur. Peki vergi fatura konusu ne olacak?

Freelance Çalışanlar Ne Yapıyor?

Freelance çalışanlar genelde şirket olmayanlara ya da fatura, gelir-gider mevzularını pek umursamayan küçük esnafa iş yapıyorlar. Böylece fatura istenmediği için de bu iş devlet nezdinde hiç olmamış oluyor. Freelance ça

lışan kişi vergisiz ve kayıtsız ticaret yapmış oluyor. Peki bu doğru bir yöntem mi? Elbette ki değil.

Doğru Freelance İş Nasıl Yapılır?

Freelance sisteminde serbest olarak çalışıyorsanız öncelikle her ne kadar freelance çalışsanız da, zaten çok kazanmıyor da olsanız vergi vermek, fatura vb. kanıtlayıcı belge kesmek, ticari defterlerinizi tutmak zorundasınız. Peki nasıl?

Freelance İş Vergi ve Fatura Süreçleri

Öncelikle resmi olarak ticaret yapacağınız ve devlet kayıtlarına geçeceğiniz için kuracağınız işletme türünü seçmeniz gerekmektedir. Bunu işinizin büyüklüğü kazanç durumlarınız gibi parametrelere dayandırarak kararlaştırmanız en doğrusu olacaktır. Şahıs şirketi,

Limited veya Anonim şirket arasından birini seçebilirsiniz.

Freelance iş yapanların çoğu tek başına çalıştığı ve iş süreçlerini kendisi yönettiği için ayrıca ilk baştaki gelir gider durumları da Limited ve Anonim şirket gibi çok olmadığı için şahıs şirketi kurmaktadırlar. Usulüne uygun olarak şahıs şirketinizi açtıktan sonra müşterilerinize hizmet vermeye başlayabilirsiniz.

Fatura Kesmek

Matbu (Basılı) Fatura

Şahıs şirketinizi kurdunuz üstüne ilk işinizi de aldınız. İşinizi hakkıyla bitirip teslim aşamasına geldiniz ve tahsilat yapacaksınız. Aaa, o da ne ola ki ? Müşteri sizden fatura istiyor. Şimdi ne yapacaksınız? Tabi ki fatura keseceksiniz. Nasıl olacak bu iş?

Faturaların olması gereken bazı standartlar var. Matbu (basılı) fatura kullanacaksanız T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı olan matbaalardan fatura bastırmanız gerekmektedir. Bunun için maliye anlaşmalı bir matbaaya vergi levhanız ile gidip fatura bastırmak istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır. Matbu faturayı aldınız ve müşterinize fatura keseceksiniz. Faturanızda müşterinizin adı veya ticari unvanını adresini, vergi dairesi ve vergi numarasını belirtmelisiniz. Ardından hizmet satırına verdiğiniz hizmeti yazmalısınız. Sonrasında vergi hariç ve vergi dahil fiyatlarını faturada belirtilen yerlere yazmalısınız. Sonrasında kaşeli ve imzalı olarak faturanızı müşterinize verebilirsiniz.

E-Fatura/E-Arşiv Fatura Kesmek

Günümüz gelişen teknolojisinden fatura, irsaliye gibi resmi ticari evraklar da nasibini çoktan aldılar. Gelir İdaresi Başkanlığının e-fatura portalından veya yetkili entegratör firmalardan hizmet alarak elektronik faturanızı müşterinize ister A4 kağıdına basıp isterseniz de e-posta vb. yollarla resmi olarak iletebilirsiniz.

Hizmet Sunumuna İmkan Veren Pazaryerleri

Uluslararası alanda Fiverr, UpWork vb. Türkiye’de Bionluk gibi hizmet sunumuna aracılık eden pazaryerlerinde hesap açıp birçok freelancer hizmet sunuyor para kazanıyor. Peki bilinen yanlışlar neler?

Ben Zaten Az Kazanıyorum

Tamam belki az kazanıyor olabilirsiniz ama buradan yaptığınız işler az miktarda da olsa faturasını kesmelisiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi 1 TL bile gelir elde etseniz vergilendirmeli ve faturalandırmalısınız.

Pazaryeri Benim Adıma Fatura Kesip Vergimi Ödüyor

Külliyen yalan! Bionluk, Fiverr gibi yerler asla sizin adınıza müşterilerinize fatura kesmezler, kanunlar gereği kesmeleri de mümkün değildir. Müşteri hizmeti satın alır, ödemesini yapar. Siz hizmeti hazırlar ve teslim edersiniz. Pazaryeri teslim onayı sonrası kendi komisyonunu kesip size paranızı veriyor. Size kendi kestiği komisyon için komisyon faturası kesiyor. Lakin müşteriye hizmet için fatura kesmiyor. Burada satıcı veya hizmet veren pazaryeri değil sizsiniz. Bu nedenle pazaryerinden gelen para için vergiler dahil fatura kesmeniz gerekiyor. Yani size pazaryerinin müşteriye sizin adınıza fatura kesip verginizi ödediğini söyleyenlere itibar etmeyiniz.

Bayadır Fatura Kesmeden İş Yapıyorum Sorun Yok!

Acaba cidden böyle mi? Unutmayınız devlet bakmaz, bakmaz, bakmaz ama sonra bir bakar tam bakar. Baktıklarına da baya acı çektirir. Örnek olarak 2015 senesinden bu yana YouTuberlık yapıp da vergilendirmesini yapmayan YouTuberlara baya cezalar kesildi. Öyle az da değil he. Baya büyük, 500 binler 1,5 2 milyonlar havada uçuştu. Hala da uçuşuyor. Bu nedenle bu zamana kadar sıkıntı çekmedim bundan sonra da bir şey olmaz demeyin. En kısa sürede şirketinizi kurup faturalı iş yapmaya başlayın.

 

Sonuç Olarak

Asla ve asla para kazandığınız bir işin faturasını kesmeyi ihmal etmeyin. Hele şirket kurmadan vergi kaydı yapmadan asla ama asla ticari işlere girişmeyin. Bu sizin bundan sonraki ticari hayatınızda sıkıntılar yaşamamanızı devlet baba ile karşı karşıya gelmemenizi sağlayacak prosedürlü ama kolay işlerdir.

Ticari hayatınızda sağlıklı bir yaşam ve hayırlı kazançlar elde etmeniz dileğiyle bir sonraki makalede görüşmek üzere.

 

 

Photo Source: <a href=”https://www.freepik.com/vectors/freelancer”>Freelancer vector created by storyset – www.freepik.com</a>

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Makaleler

Benzer Makaleler

Girişimcilik
Turkcell Dergilik Kapanıyor

Turkcell Dergilik Kapanıyor Turkcell Dergilik Kapanıyor… Dijital yayıncılık sektörüne yön vermek, temellerini atmak üzerine yola