E-Ticaret Türleri Nedir?
E-Ticaret türü dediğimiz zaman aklımızda nedir bu e-ticaret türü diye bir soru gelebiliyor. Bilmeyenler için bu sorunun sorulması çok doğal. Peki nedir bu e-ticaret türü?
Türden kastımız aslında internetten satış yaparken satıcı ve alıcının vasıflarıdır. Vasıf derken de alıcı ve satıcının normal tüketici mi, işletme mi yoksa devlet mi olduğunu kastediyoruz. Mesela işletmeler arası e-ticarette alıcı da satıcı da işletmedir. Lakin bunun biraz daha açıkça tanımlanması gerekir.
Business to Business (B2B) E-Ticaret
Bu tür aslında işletmeden işletmeye dediğimiz ticaret türüdür. Bu tür ticarette alıcı da satıcı da işletmedir. Örnek verecek olursak bir imalatçı işletme fabrikasında bir ayakkabı üretiyor olsun. Ayrıca kendi B2B satış sitesinde de bu ürünü toptancı diğer işletmelere satıyor olsun. İşte bu ticaret B2B dediğimiz işletmeden işletmeye ticaret oluyor.
Burada imalatçı fabrika da toptan alım yapan toptancı işletmesi de ticari amaçlarla alışveriş yaptıklarından B2B alışveriş gerçekleşmiş oluyor. İşletmeden işletmeye ticarette satıcı doğal olarak satış yaptığı için ticari amaç güdüyor, bununla birlikte alıcı işletme de ticari amaçlarla mal alımı yapıyor. Yani yine satmak için alım yapıyor. B2B e-ticaretin temelinde esasen bu yatıyor. Burada satıcı ve alıcı olarak her iki tarafta ticari ve mesleki bir faaliyeti yerine getirmek üzere iş yapıyor. Alıcının bu tür ticarette tüketici vasfı olmuyor.
Business to Customer (B2C) E-Ticaret
B2C e-ticarette yine iki taraf arasında alışveriş gerçekleşiyor. Burada B2C e-ticaretin B2B e-ticaretten farkı satıcının ticari ve mesleki faaliyetini gerçekleştirmek amacıyla satış yaparken alıcının tamamıyla tüketim amaçlı alım yapmasıdır. Yani alıcı tekrardan satmak gelir elde etmek amacıyla hareket etmez. Tamamıyla kendi gündelik yaşamında kullanmak, hediye etmek vb. amaçlarla alım yapar.
Bir market zinciri kendi eve servis uygulamasında deposundaki ürünleri yayımlıyor. Bir tüketici ise bu uygulamadaki listelenen ürünlerden peyniri sepete ekleyip ödemesini yapıp siparişini veriyor. İşte burada tüketici vasıflı olan alıcı peyniri evinde ailesi ile beraber tüketmek için alıyor. İşte bu alışveriş işlemi yapılınca B2C dediğimiz işletmeden tüketiciye e-ticaret gerçekleşmiş oluyor.
Business to Government (B2G) E-Ticaret
Bu tür e-ticarette ise işletmeler gerek pazarlık usulü, gerek ihale usulü gerçekleşecek şekilde devlet ile kamu kurum ve kuruluşlarına mal ve hizmet satışı yapıyor. Devlet ile kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmeti alması durumunda tüketici ve ticaret mevzuatı dışında ayrıca uyulması gereken ihale kanunları vb. diğer kamu kurumlarına ayrıcalık tanıyan mevzuat düzenlemelerine işletmelerin tam uyum sağlaması gerekir. B2G e-ticareti ana faaliyet olarak yürüten şirketlerin tüketici ve diğer işletmelere yaptıkları ticarette dikkatli ve kanuni işlemleri uyması zorunluluğu kat kat artmaktadır. Çünkü işletmeler yaptıkları satışlarda çıkan yanlışlıklar ve isteyerek ya da istemeyerek yaptıkları hatalardan ötürü çok daha ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Bunun nedeni ise tüketici ve diğer işletmelerde ihtilaflı durumlarda para bir tüketicinin veya işletmenindir. Özel hukuk hükümlerine göre işlemler yürür. Lakin devlet ve kamu kurumlarının parası tüm halkın, milletin parası olduğundan çıkan ihtilaflı durumlarda işletmeler daha ağır yaptırımlara maruz kalırlar. Örnek verecek olursak ihalelere katılmaktan tutun da kamu kurumlarına iş yapmaktan men edilmeye kadar varacak yaptırımlar işletmelerin her zaman riskleridir. Bu nedenle B2G e-ticarette veya normal olarak devlete yapılan işlerde kat kat dikkatli olunması gerekmektedir.
Customer to Customer (C2C) E-Ticaret
C2C e-ticaret diğerlerine göre daha naif kalan bir e-ticaret türüdür. Bu türde işletmeler veya devlet alım satıma taraf değildir. Burada alıcı da satıcı da tüketicidir. Genelde tüketiciler zamanında kullanmak için aldıkları eşyaları diğer tüketicilere ikinci el olarak cüz’i miktarla satarlar.
Örnek verecek olursak, zamanında kedisi için aldığı kedi yatağını artık kullanmak istemediği veya yenisini alacağı için bit tüketici herhangi bir platformda diğer tüketicilere sergiler. İlgilenen alıcı tüketiciler satışı yapacak tüketici ile iletişim kurup bir fiyatta anlaşıp ücretini ödemek suretiyle kedi yatağını alırlar. Genelde tüketiciler bir araya gelip malı inceleyerek son kararını verdiklerinden çok nadiren anlaşmazlık çıkar. Çünkü alıcı bakıp değerlendirerek alımı gerçekleştirir. Ticari ve mesleki bir faaliyeti gerçekleştirmek amacı olmadan her iki taraf da alışverişi tamamladıklarında C2C e-ticaret gerçekleşmiş olur.
Evet bu makalede de e-ticaret türlerinden bahsettik. Sizleri günbegün bilgilendirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileği ile. Bilgi edinmek istediğiniz konular hakkında bu makaleye aşağıdan yorum yazarak ya da iletişim adreslerimizden bize bildirerek istediğiniz konular hakkında makale yayımlamamızı sağlayabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.