Cayma Hakkı Nedir? – Tüketici Bilinçlendirme Serisi

Yeni Seriden Merhaba…

Dem Blog yeni yazı dizisi olan Tüketici Bilinçlendirme Serisinden herkese merhabalar. Bu serimizde Tüketici konumunda olanların, esasında rutin  toplum düzeninde herkesin işine yarayacak basit ama hayat kurtaran, tam anında bilsek çok rahat edeceğimiz bilgileri içeren konuları sizlerle paylaşıyoruz. Tüketici Bilinçlendirme Serisi (TBS) dediğimiz bu yazı dizisinde hem Dem Blog’dan makale içeriği olarak hem Dem Yazılım Instagram sayfasından hem de diğer sosyal medya mecralarındaki hesaplarımızdan konu ile ilgili içerikler paylaşıyor olacağız.

Cayma Hakkı Nedir?

Cayma kelime anlamı olarak vazgeçme, verilen bir sözden dönme anlamında kullanılmaktadır. Hukuki anlamda da aynı manayı korumaktadır. Bununla birlikte günümüzde e-ticaretin de artması ile özellikle pazaryerlerinden alışveriş yaparken çok rahatça kullandığımız hatta kullanırken farkında olmadığımız bir haktır, gerçekten de birçok insan kullandığı hakkın bu olduğunu bilmemektedir. Peki Cayma Hakkı Nedir?

Cayma hakkı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunla düzenlenmiş bir haktır. Bu hak internetten alımlarda geçerli olan bir haktır. Kanunun “mesafeli sözleşmeler” başlıklı maddesinde temel olarak düzenlenen mesafeli sözleşme konusu ile gündemimize girmiştir. Cayma hakkı, kanunda en az on dört gün olarak belirlenmiştir.

Mesafeli Sözleşme ve Cayma Hakkı Kavramı

Mesafeli sözleşme, internetten alışveriş yaparken onayladığımız kutucukların linkinde bulunan satış sözleşmeleridir. Sizin ve satıcının haklarını koruyan kanunen geçerli olan elektronik sözleşmelerdir.

Mesafeli Sözleşme ile ilgili olarak daha detaylı bilgi için “Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir, Ne İçin Kullanılır?” konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu sözleşmelerde kanun bize on dört günlük cayma hakkı tanımıştır. Bu cayma hakkı bize aldığımız ürünü iade etme şansı tanımaktadır. Bu hakla beraber kanunun açıkladığı şekilde hiçbir gerekçe göstermeksizin ve cezai ücret ödemeksizin sözleşmeden cayılabilir alınan mal iade edilebilir. Bazı istisnaları olmakla beraber çoğu ürünü iade edebilir sözleşmenizden cayabilirsiniz.

İstisnalarla ilgili detaylı bir açıklamayı bu serinin başka bir makalesinde sizlere sunuyor olacağız.

Sonuç olarak

İnternetten aldığınız ürünleri kanunen en az ön dört gün içerisinde aldığınız yere geri iade edebilirsiniz. Tabi ürün sizin tarafınızdan zarar görmemiş olmalı. İade etme süreçleri ile ilgili satın alım yaptığınız siteyi, uygulamayı inceleyerek bilgi alabilirsiniz. Çoğu site ve uygulama aynı şekilde yapsa da bazı değişik cayma hakkı kullanım yolları olabiliyor. Kimisi bir butona tıklayarak iade ve cayma sürecini başlatırken kimisi de form doldurmamızı istiyor. Bu nedenle ilgili uygulama ve sitelere girip cayma, iptali, iade vb. konu başlıklarına bakarak cayma süreci ile ilgili bilgi alabiliriz.

Serinin bir sonraki makalesinde görüşmek üzere.

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Makaleler

Girişimcilik
Turkcell Dergilik Kapanıyor

Turkcell Dergilik Kapanıyor Turkcell Dergilik Kapanıyor… Dijital yayıncılık sektörüne yön vermek, temellerini atmak üzerine yola

No more posts to show